Cum sa dezinfectezi corect bucataria

23/4/2020
Asa cum spuneam in articolul LOCURILE IN CARE SE ASCUND CELE MAI MULTE BACTERII, bucataria este paradisul microbilor din locuintele noastre. Din cauza umezelii si a resturilor de mancare, se creaza mediu propice pentru dezvoltarea microorganismelor. De aceea, ne-am gandit sa va impartasim in acest articol cateva sfaturi pentru o dezifectare corecta a bucatariei. Insa, inainte de a dezbate acest subiect, ne dorim sa facem o distinctie clara intre curatenie si dezinfectare.

Curatenia reprezinta indepartarea murdariei si a germenilor de pe suprafete, cu produse destinate acestui lucru.


Dezinfectarea se refera la indepartarea germenilor, virusurilor si a bacteriilor folosind produse cu peste 60% alcool sau care contin clor. Dezinfectarea este importanta deoarece aceste microorganisme din casele noastre produc infectii sau agraveaza afectiuni medicale deja existente.


Recomandare :
Curatenia si dezinfectarea functioneaza cel mai bine impreuna!
Nu este de ajuns sa indepartati murdaria!
Dezinfectati regulat suprafetele din locuinta!
 
Revenind la subiectul acestui articol, dezinfectarea corecta a bucatariei este imperios necesara pentru a evita dezvoltarea bacteriilor si a mucegaiului.

Dezinfectarea frigiderului

Dezinfectarea frecventa a frigiderului este extrem de importanta deoarece este locul unde se depoziteaza mancarea gatita sau proaspata. Legumele si fructele trebuie spalate inainte de a le pune in frigider pentru a nu contamina rafturile sau cutiile de depozitare. De asemenea, ouale trebuie si ele igienizate inainte de a fi puse in frigider, iar in cazul in care le depozitati in cofraj, dezinfectati zone regulat. Atat interiorul, cat si exteriorul frigiderului trebuie curatat si dezinfectat cu produse destinate buctarariei.

Dezinfectarea chiuvetei

Chiuveta este un mediu favorabil pentru dezvoltarea microorganismelor si de aceea va recomandam ca atunci cand curatati suprafata ei sa turnati si apa fierbite (peste 60 grade celsius) pentru o curatare mai in profunzime si apoi sa dezinfectati cu produse ce contin alcool sau clor.

Curatarea hotei

In cazul hotei, va recomandam sa va stabiliti o perioada de timp pentru schimbarea filtrelor, iar pentru curatarea ei sa folositi produse destinate bucatariei. In cazul butoanelor puteti folosi si dezinfectant.

Dezinfectarea tuturor suprafetelor

Aici ne referim la blaturi, suporturi , dulapuri, dar si la gresie si faianta. Trebuie respectata aceiasi ordine, si anume curatarea suprafetelor de depunerile de praf sau murdarie si apoi dezinfectarea lor.

Atentie la manerele mobilierului deoarece acolo se aduna cele mai multe depozite de muradie.

Pentru gresie si faianta exista produse destinate, iar noi va recomandam sa le folositi pe acelea, in special  pentru gresie pentru ca acolo se depun cele mai periculoase bacterii.

Speram ca aceste informatii va vor ajuta sa va mentineti casa curata si dezinfectata! Spor la curatenie!